Illustrasjon

Norsk Yrkeshygienisk Forening fyller 40 år på Quality Expo Hotel på Fornebu, 20.–24. sepember 2025

Etter at de første yrkeshygienikerne ble ansatt i Direktoratet for Arbeidstilsynet på begynnelsen av 70-tallet. Ble det etterhvert ansatt yrkeshygienikere også ute i distriktene. Etterhvert ble det et behov for å møtes på tvers av geografi og tilhørighet. Så fra 1976 ble det avholdt årlige konferanser for yrkeshygienikere. De første ni årene i regi av Arbeidstilsynet og fra 1985 i regi av Norsk Yrkeshygienisk Forening. Bildet over er fra samlingen i 1984 på Gautefall, i Drangedal.

Etter et forsøk på å stifte foreningen i 1983, ble Norsk Yrkeshygienisk Foreningen stiftet søndag 25. august 1985 kl. 23:30. Neste dag kunne foreningen ønske velkommen til sin første nasjonale konferansen med deltagelse fra både Arbeidstilsynet, Yrkeshygienisk Institutt (nå STAMI), bedriftshelsetjenester og industri. Konferansen holdt på Leankollen konferansesenter 26.-27. august. Teamet for første dag var løsemiddel,  med fokus på hvor pålitelig målingene av eksponering var, grenseverdier (den gang administrative normer) og vurdering av effekter. Det var i tillegg til innlegg fra Arbeidstilsynet og SINTEF, innlegg fra Per Gregersen, fra Riskhospitatet i Danmark. På dag to var temaet yrkeshygiene i fortid, nåtid og framtid. Hvor Karl Wülfert innledet om vår fortid, Ole Riis Simonsen om perioden fra 1975 – 85 og Tor Norseth snakket om yrkeshygiene i nåtid og framtid. Yrkeshygienikere i Arbeidstilsynet hadde fra imidlertid møttes Etter vel et år hadde foreningen ca. 100 medlemmer.

Vi ønsker nå 40 år senere, invitere alle som har bidratt i disse 40 årene til «Kurshelg og jubileumskonferanse». Her håper vi kunne samle både tidligere, aktive og nye medlemmer. I tillegg til viktige støttespillere utenfor foreningen. Vi skulle gjerne hatt jubileet på Leangkollen, men gledeligvis har vi vokst ut av disse lokalene. Konferansen blir derfor på Quality Expo Hotel på Fornebu.

Sett av datoene og husk at konferansen blir slutten av september og ikke slutten av oktober som den pleier.

For styret i Norsk Yrkeshygienisk Forening

Hans Thore Smedbold