
Restriksjon i bruk av diisocyanater – krav til opplæring
KOMMISJONSFORORDNING (EU) 2020/1149 av 3. august 2020 om endring av vedlegg XVII til Europaparlaments og rådsforordning (EF) nr. 1907/2006 om registrering, vurdering og godkjenning av samt begrensinger for kjemikalier (REACH) med hensyn til diisocyanater gjøres gjeldende i Norge fra og med 24. august 2023. Dette innebærer at alle som arbeidet med diisocyanater eller blandinger av hvor diisocyanater inngår i mer enn 0,1% vektprosent skal ha vært gjennom lovpålagt opplæring i regi av en ekspert. Kravet gjelder både arbeidsgivere, arbeidstakere og selvstendig næringsdrivende.
Hvem regnes som ekspert
En ekspert har gjennomført nødvendig yrkesopplæring og har nødvendig kompetanse og erfaring. Dette vil f.eks. kunne være en yrkeshygieniker med 3-5 års erfaring, og som kjenner de lokale forholdene i virksomheten. I tillegg bør alle kursholdere ha gjennomgått et kursholder kurs for å sikre kvaliteten på opplæringen. Opplæringen kan foregå både i klasserom og på video. Kun gjennomført e-læring vil ikke bli regnet som tilstrekkelig opplæring. I hht. forordningen er det også et krav om at kompetanse skal kunne dokumeneteres.
En pilot på en slik opplæring (kursholder kurs) ble gjennomført 15. februar på Gardermoen i regi av Norsk Industri, PUR-gruppen og Norsk Yrkeshygienisk Forening.
Kurset hadde følgende innhold:

Norsk Yrkeshygienisk Forening har også vært med på å kvalitetssikre oversettelse av kursmateriell utarbeidet av industrien. Mer informasjon om hvordan dette materialet kan benyttes vil bli gitt av Norsk Industri innen kort tid.
Informasjon om krav til opplæring
Opplæringskravet gjelder alle som bruker diisocyanater og diisocyanat-holdige blandinger og produkter i profesjonelle eller industrielle virksomheter, og de som overvåker denne type arbeid. Med bruk menes enhver form for:
- bearbeiding
- sammensetting
- forbruk
- lagring
- oppbevaring
- behandling
- påfylling i beholdere
- overføring fra én beholder til en annen
- blanding
- produksjon av et produkt
- annen utnytting
Vær også oppmerksom på at kravet også gjelder de som håndterer avfall og som jobber med renhold der hvor disse diisocyanater brukes. Les mer om opplæringskravet på Arbeidstilsynets side “Krav til opplæring for alle som bruker diisocyanater“. Se også presentasjon gitt av Sjefingeniør, Avdeling for arbeidsmiljø og regelverk i Arbeidstilsynet, Abdulqadir Mohamad Suleiman fra Arbeidstilsynet på «Kursholder kurset» 15. februar.
Ved spørsmål ta kontakt med fagsekretær eller leder av Norsk Yrkeshygienisk Foreningen.